Over spijbelgedrag, leerkrachtenuitwisseling, huiswerkbeleid,… (debat Raad VGC, januari 2021)

In de commissie voor Onderwijs en Scholenbouw van 20 januari 2021 kwamen oa spijbelgedrag, leerkrachtenuitwisseling (FR en NL), de tweetalige lerarenopleiding en huiswerkbeleid aan bod. Ik wil vooral even inzoomen op huiswerkbeleid naar aanleiding van een vraag van raadslid Sabbe. Op het einde van dit bericht vind je ook linken naar de huiswerkreeks in Klasse en het verslag van de commissie.

Huiswerkbeleid

Het raadslid vraagt naar de houding en initiatieven van de VGC op het vlak van huiswerkbegeleiding. Hieronder verzamel ik enkele elementen uit het antwoord van Minister Gatz, collegelid bevoegd voor onderwijs en scholenbouw:

“Huiswerkbegeleiding wordt aangeboden onder verschillende vormen. Eerst en vooral is er de directe hulp waarin de scholen en leerkrachten zelf voorzien tijdens de lessen. In het kader van hun huiswerkbeleid kunnen scholen tijdens de binnenschoolse (naschoolse) opvang ook directe hulp opnemen. Bij sommige scholen is dat sterk uitgebouwd via een vorm van studie met een leerkracht als begeleider. In andere scholen worden de taken in de les samen met de leerlingen voorbereid.
Daarnaast is er ook een aanbod van voornamelijk betalende privé-initiatieven onder de vorm van huiswerkbegeleiding of bijles gericht op de inhoud van de huistaak. Het gaat dan over het verduidelijken, uitleggen, voorbeelden geven, de oplossing helpen zoeken enzovoort.  Er zijn binnen dat kader ook nog initiatieven zoals buddywerkingen, vzw PEP! of Brusselse Tutoren voor Scholieren (BRUTUS) die een vorm van leerbegeleiding aanbieden via peers en/of rolmodellen. Die initiatieven nemen ook een stimulerende en motiverende rol op ten aanzien van de scholieren.

Wanneer kinderen thuis problemen ondervinden om hun huiswerk te maken, dan zorgen ook nog verschillende scholen, Brede Scholen, de Werkingen Met Kansarme Jongeren (WMKJ’s),… voor indirecte hulp via het creëren van rustige omgevingen. Die indirecte hulp is gericht op alles wat nodig is om huiswerk te kunnen maken: een rustige werkplaats aanbieden die weinig afleidt, interesse tonen voor het werk op school enzovoort.

De VGC moedigt samen het Onderwijscentrum Brussel scholen vooral aan om na te denken over hun huiswerkbeleid en ondersteunen hen in de ontwikkeling ervan. Huiswerk moet in de eerste plaats zinvol zijn en mag ongelijkheid niet versterken.

Huiswerkbegeleiding moet er vooral in bestaan dat er een veilige en stimulerende omgeving wordt aangeboden, waarbij begeleiders een indirecte, ondersteunende rol opnemen,
zoals het beschikbaar stellen van bronnen en hulpmaterialen. Dat kunnen kranten, tijdschriften zijn, maar ook jeugdliteratuur, didactisch materiaal, een pc met printer en internetaansluiting, maar ook het bieden van kansen om kinderen/jongeren te laten samenwerken,…

Huiswerkbegeleiding moet er vooral in bestaan dat er een veilige en stimulerende omgeving wordt aangeboden, waarbij begeleiders een indirecte, ondersteunende rol opnemen.

minister Gatz

Ik begrijp de vraag of we geen scheeftrekking aan het krijgen zijn door de achterstand te laten inlopen met de te dure huiswerkklassen en privélessen. Dat kan in bepaalde gevallen zo zijn, zo bleek ook uit de pers. Maar in algemene zin is het toch nog altijd zo dat er een sterk netwerk in en rond de Brusselse scholen bestaat om voor veel of voor de meeste kinderen dat antwoord op de huiswerkbegeleiding op een indirecte manier te kunnen geven.”  

***

Klasse publiceerde een interessante reeks over huiswerk met visie, tips, rol van de ouder,… Je leest er ook een artikel waar experten 6 hardnekkige mythes over huiswerk ontkrachten:

  1. Mythe 1: Hoe meer huiswerk, hoe beter kinderen leren
  2. Mythe 2: Met huiswerk haal je lestijd in
  3. Mythe 3: Ouders loodsen hun kind door moeilijke taken
  4. Mythe 4: Iedereen gelijk dus evenveel huiswerk
  5. Mythe 5: Huiswerk is goede voorbereiding op hoger onderwijs
  6. Mythe 6: Huiswerk maak je thuis. De leraar verbetert de fouten

Geen gelijke taak, maar wel een gelijkwaardige inspanning.

Yvan Ameye
Downloads – Klasse

***

De andere thema’s (spijbelgedrag, leerkrachtenuitwisseling, de tweetalige lerarenopleiding) die in de commissie aan bod kwamen, kan je hier nalezen:

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Eén opmerking over 'Over spijbelgedrag, leerkrachtenuitwisseling, huiswerkbeleid,… (debat Raad VGC, januari 2021)'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: