La double immersion, 3-talige immersieschool

Ik las vandaag dit in mijn krant: “À Anvaing, l’Athénée Royal Lucienne Tellier se lance à la rentrée prochaine dans une expérience unique en Wallonie et à Bruxelles : un enseignement secondaire trilingue : en français, néerlandais et anglais. Cette école a déjà été pionnière de l’immersion linguistique il y a une quinzaine d’années. Répondant à une proposition de deux universités, la VUB et l’ULB, elle se lance maintenant dans la double immersion.”

Natuurlijk vind ik dit een geweldig initiatief en ben ik benieuwd naar de resultaten… Toch, en ik weet dat ik in herhaling val, wil ik benadrukken én geruststellen dat immersie-onderwijs niet de enige (en niet altijd de beste) manier is om meerdere talen vlot te leren spreken!

In sommige situaties kan twee- of drietalig onderwijs een antwoord betekenen, maar in andere situaties zullen we moeten zoeken naar andere aanpakken. Laat ons werk maken van een gedifferentieerd aanbod en een combinatie van moedertaalondersteuning, krachtig taalonderwijs, vormen van vroeg en laat vreemde talenonderwijs, immersieonderwijs, taalgericht vakonderwijs, talensensibilisering, taalinitiatie, CLIL, taalstimulering buiten de school(m)uren,…  Pas dan gaan we meertalige kansen creëren voor ALLE kinderen!

Laat ons dus genuanceerd communiceren en een breed palet van mogelijkheden aanbieden zodat zoveel mogelijk kinderen en jongeren meertalig kunnen opgroeien.

Daarom moeten we investeren in scholen en leraren om te groeien in ‘omgaan met meertaligheid’ en competent te worden in ‘meertalig opvoeden’! De gloednieuwe website Brussel vol Taal (link naar website) kan hier zeker bij helpen.

Athénée Royal Lucienne Tellier (photo website de l’école)

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: