Wat betekent Urban Education voor de kwaliteit van onderwijs? (debat Raad VGC, 17 december 2021)

Vrijdag 17 december 2021 werd op de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie de meerjarenbegroting en de beleidsverklaring van de VGC besproken. Je kan het verslag hier lezen.

Eén klein element uit het uitgebreide debat licht ik er even uit… Het antwoord van minister Gatz op de vraag: “Wat betekent Urban Education voor de kwaliteit van ons onderwijs?” Hij beschrijft dit in vier samenhangende lagen…

  • De grondlaag: het bereiken van de eindtermen zoals die in de Vlaamse decreten zijn opgenomen. Dat is wat elke school wil en moet doen!
  • De tweede laag: zo snel en zo goed mogelijk Nederlands leren. Een hoge taalvaardigheid in het Nederlands is cruciaal, ook voor de vele anderstalige leerlingen in ons onderwijs!
  • De derde laag: vanuit die taalgevoeligheid de stap naar meertaligheid zetten. Onze Brusselse leerlingen bevinden zich in een ideale situatie om meertalig op te groeien.
  • De laag die we daar nog eens bovenop leggen: Urban Education. Elke leerling benaderen vanuit de kenmerken van de grootstedelijke omgeving waarin hij opgroeit.  Deze laag grijpt ook in op de vorige 3 lagen.

Meer over Urban Education kan je hier lezen.

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: