Brusselse scholieren en het leerkrachtentekort

Om op langere termijn een oplossing te creëren voor het leerkrachtenverloop en tekort in Brussel, is het belangrijk om Brusselse scholieren warm te maken voor deze mooie job! Bovendien zullen Brusselse scholieren zorgen voor meer diverse lerarenkamers. Uit onderzoek van oa Dr. Martin Haberman blijkt dat effectieve en blijvende leerkrachten in een grootstedelijke context vaak zelf onderwijs gevolgd hebben in een grootstedelijke omgeving en ook zelf tot een minderheidsgroep behoren. Onze Brusselse scholieren voldoen aan deze kenmerken.

Hieronder twee projecten gericht op Brusselse scholieren…

JOBX CAPITAL

Met JOBX wil Capital via trendy technologieën (bv. virtual reality, hologrammen,…) jongeren in contact brengen met tal van beroepen en sectoren. Zo ontdekken jongeren spelenderwijs en op een laagdrempelige manier een palet aan studiemogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt. VGC, Onderwijscentrum Brussel en Teach for Belgium hebben samen met Capital ook het leerkrachtenberoep geïntegreerd in JOBX. Via een cinema-ervaring maken jongeren op een inspirerende manier kennis met de verschillende jobmogelijkheden binnen onderwijs. Op de website van JOBX vind je alle concrete informatie.

JOBX

TALENT FOR TEACHING

Met het project Talent for Teaching van VGC en het Onderwijscentrum Brussel ism de Koning Boudewijnstichting, kunnen leerlingen uit de derde graad secundair proeven van de job als leerkracht. Ze gaan bijvoorbeeld als co-teacher aan de slag in een lagere school. Ze worden hierbij begeleid en ontvangen ook een vergoeding voor hun inspanningen. Er zijn een draaiboek en ondersteunende instrumenten en materialen voor handen om dit project op school uit te rollen. Meer informatie vind je op de website van het Onderwijscentrum Brussel.

Talent for Teaching

Gepubliceerd door Piet Vervaecke

Directeur Onderwijscentrum Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: