Als directeur van het Onderwijscentrum Brussel werd ik deze zondag (5 mei 2019) gevraagd om aanwezig te zijn op de Community Day van Teach for Belgium voor een sessie over de impact van stedelijke organisaties.
Onderstaande thema’s kwamen aan bod. Ik geef hier geen verslag van de gesprekken (die heel rijk waren), maar per thema een opvallend element uit de discussies…
1. Waaraan denk je bij ‘lesgeven in de grootstad’?
Naast de klassieke uitdagingen zoals diversiteit, meertaligheid, armoede, leerkrachtenverloop,… viel het me op dat ook werkdruk, zelfzorg, veerkracht en weerbaarheid,… vaak aan bod kwamen!
2. Premie voor leerkrachten in de grootstad: een goed idee?
Zoals reeds vaker vastgesteld, is een premie niet onmiddellijk de vraag van leerkrachten. Ze verwachten vooral een kwaliteitsvolle werkomgeving (materieel, inhoudelijk, collegiaal,…).
3. Welke rol kunnen stedelijke organisaties spelen in het ondersteunen van startende leerkrachten in hun stad?
Hier komen vooral thema’s naar voren als ondersteuning, vorming, uitwisseling, community creëren,… lokaal én op maat!
Er is een belangrijke vraag om nieuwe leerkrachten niet te laten starten in een volledige lesopdracht om ruimte en tijd te creëren voor verdere professionalisering, maar ook om de school, buurt & leerlingen beter te leren kennen.
Lees ook: Onderwijs in Brussel is… de kans krijgen om leerkracht te worden!
4. Starters moeten vooral ondersteund worden in pedagogisch-didactische en schooleigen zaken?
De leerkrachten zijn het hier mee eens: ondersteuning op maat zowel praktisch, organisatorisch, pedagogisch-didactisch én emotioneel. Het belang van dit laatste wordt vaak onderschat!
Het was heel fijn om met deze geëngageerde leerkrachten van Teach for Belgium in gesprek te gaan!
Ik onthou: aandacht voor starters, geloven in leerlingen én lesgeven met impact!
Lees hier meer over de wie, wat en hoe van Teach for Belgium. Lees hier meer over de werking van het Onderwijscentrum Brussel.
